Peiling: De duurzame consument

Hoe hard houdt de Vlaming rekening met het milieu? De Vlaamse Overheid peilde naar hoe milieubewust we zijn vandaag. En liet ruim 1000 Vlamingen hun zeg doen over hun milieuvriendelijke aankopen.


Duurzame consumptie

Consumptie legt een zware druk op het milieu. Hoe we omgaan met de natuurlijke rijkdommen, onze keuze voor bepaalde consumptiegoederen, hoe we ons verplaatsen heeft allemaal een impact op onze leefomgeving. De Vlaamse Overheid wou weten hoe milieuverantwoord de Vlaming koopt, waarom we kiezen voor bepaalde producten en liet ruim 1000 mensen aan het woord.

We doen het niet zo slecht

Alles kan beter maar we doen het beter dan pakweg 10 jaar geleden. En we weten ook meer over de milieuproblemen. We kiezen vaker voor milieuvriendelijke producten maar daarom niet altijd uit zorg voor het milieu. We kiezen er voor omdat het gezonder is. Of we willen de lokale of sociale economie steunen. Maar bovenal blijft de prijs het belangrijkste argument.

Duurzame producten zijn goedkoper

Milieuvriendelijk gedrag is niet alleen goed voor de planeet Aarde het is ook nog eens voordelig. Het is goedkoper in de kringloopwinkel. Wie minder voedsel verspilt, minder energie en water verbruikt, bespaart.

Je hoeft je appel niet aan de andere kant van de wereld te halen. En wie met de fiets om brood gaat, hoeft geen parking of benzine te betalen. Iemand die rechtstreeks van de boer koopt, kiest voor seizoen groenten of een groente abonnement heeft, bespaart op transportkosten, energie en voorkomt verpakkingsafval.

Producten en keuzes met een lagere milieu-impact brengen daarbovenop minder maatschappelijke kosten met zich mee. Dit maakt dat ze goedkoper zijn dan milieuonvriendelijke producten.

Ben jij een zelfbewuste consument?

Er zijn 6 types consumenten met elk zijn eigen leefwereld. Naargelang je kennis, motivatie en verwachtingen ben je een grenzeloze groenen of een onwetende. Je kan zelf de test doen en zien hoe milieuvriendelijk je keuzes zijn in vergelijking met de meerderheid van de Vlamingen.

Andere sites

Zoek op trefwoord

consumentisme duurzame ontwikkeling milieu